Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

szótár

Automata szerkezet: Analóg szerkezet. A működéshez szükséges energiát a viseléskor keletkező mozgásokból nyeri. Elem nélküli szerkezet. Egy inga vagy lendkerék feszíti az óra hajtórugóját.

 

Ásványi kristályüveg: A leggyakrabban használt üveg típus a karórákban. Mérsékelten karc és ütésálló. Keménysége 500-800 Vickers.

 

Chronograph: Stopper funkció, amellyel az óra működésétől függetlenül mérhetünk időt akár század másodperc pontossággal.

 

Csavaros hátlap: olyan típusú hátlap, mely a tokba van csavarozva. Többnyire búváróráknál jelenik meg.

 

Felhúzós szerkezet: Analóg szerkezet. A működéshez szükséges energiát a korona egyirányú forgatásával, a hajtórugó feszítésével érhetjük el. Elem nélküli szerkezet.

 

GMT: Az óragyártók gyakran alkalmazzák a GMT kijelzést. A GMT (Greenwich Mean Time-greenwichi középidő) a Föld időzónáinak alapja, amit a London közelében lévő Greenwich helyi ideje jelöl ki. A 0° földrajzi hosszúságnak megfelelő greenwichi meridián-körhöz köthető, ahonnan a többi időzónát mérik. 
Eredetileg csak az Egyesült Királyság (UK) területén vezették be, hogy az országon belül szabályozzák a vasúti menetrendeket, később azonban nemzetközivé vált. 

 

Holdfázis: a Nap a Holdnak mindig csak az egyik oldalát világítja meg. Teliholdkor a Földről nézve a napsütötte, újholdkor pedig az árnyékos oldalát látjuk. Ugyanolyan megvilágításba nagyjából 29,5 naponként kerül, ez a holdfázisok periódusa. Érdekesség, hogy a Hold Föld körüli keringési ideje és a holdfázisok periódusának ideje eltér, a keringési idő ugyanis 27,3 nap.

 

IP bevonat: Az IP(Ion Plating-Ionos bevonás) eljrárás a PVD technológia egyik fajtája. Az eljárás hasonló, csak itt töltéssel rendelkező ionokat használnak.

 

Járástartalék: Az az időmennyiség ameddig az automata vagy felhúzós óra nyugalmi állapotban működni képes.

 

Kaliber: a karórák belső szerkezetének elnevezése.

 

Korona: Az óra funkcióinak beállításaira szolgáló akár többállású gomb.

 

Koronazár: A 100 méternél nagyobb vízállóságú órák koronái menetes rögzítéssel vannak ellátva. Csak így tudnak ellenállni a 20-100bar víznyomásnak.

Kövek száma: A szerkezet egyes fogaskerekeinek tengelyein lévő csapok rubin csapágykövekben forognak. A szerkezeteknél ezeknek a csapágyköveknek a számát szokták megadni. 

 

Lünetta: Egy irányba forgatható mérőgyűrű az óra számlapja körül.

 

Óraműlap: alaplemeznek vagy platninak is szokták hívni, ez a szerkezet alapja. A hidak és a tengely egyik oldalának megtartására hivatott.

Öröknaptáros óra: Azokat az órákat hívjuk így, amelyekben a dátum kijelzése előre programozottan történik, figyelembe véve a hónapok hosszát és a szökőéveket. Automata szerkezetben ezek megvalósítása igencsak bonyolult, így az ilyen szerkezettel ellátott karórák ára is ehhez igazodik. Ezeket az órákat általában 100 évente, némelyeket ritkábban újra kell "programozni".

 

PVD bevonat: Physical Vapor Deposition, ami egy ellenálló bevonat. A létrejött réteg szorosan összekötődik a bázis anyaggal és ennek eredményeképpen nem fog lepattogni. A folyamat elektronikusan vezérelt, nagy vákuumban lejátszódó, reprodukálható kémiai-technológiai folyamat. A bevonat és az alapfém között adhéziós kötés jön létre. Bevonat rétegvastagsága alkalmazási területtől függően: 1-12 mikrométer. Bevonatolási hőmérséklet: 200-550 °C között.

 

Quartz szerkezet: A szerkezet kvarc kristály rezgése által van vezérelve. A tápellátást elem biztosítja.

 

Retrográd kijelzés: Olyan kijelző, ahol a mutató nem teljes kört, csak egy adott körívet jár be, majd mikor végére ért, visszaugrik az ív elejére, a kiindulópontba. Általában a hetek napjainak kijelzésére használják, de gyakorlatilag mindenféle funkció megjelenítésére alkalmas. Bonyolultságát az adja, hogy a pontos kijelzés érdekében nagyon jó minőségű, nagy precizitással megmunkált szerkezetet igényel.

 

Szkeleton: Az olyan órák elnevezése, melyek elő- és hátlapja is átlátszó, így működés közben is minden irányból megfigyelhető a szerkezet. Ezeknél az óráknál általában a belső vázszerkezetet is minél vékonyabbra marják, illetve ahol lehet, könnyítik, hogy a szerkezet láthatóságát minél inkább javítsák.

 

Tachymeter: A számlapon a tachymeter az átlagsebesség mérését szolgálja. Abban a pillanatban, amikor a jármű a mérési szakasz kezdőpontján áthalad, indítjuk a stoppert. Amikor a szakasz végpontján halad át akkor pedig leállítjuk. A mutató állása megfelel az óránkénti átlagsebességnek km/h-ban. A tachymeter skálát csak akkor tudjuk használni, ha az egységnyi idő 60 másodpercnél
rövidebb.

 

Tok: Az óra szerkezetét magába foglaló ház. A tok átmérő mindig korona nélkül értendő adat!

 

Tömítőgyűrű: a víz beáramlásának megakadályozására hivatott. A hátlapon az üvegnél, a koronánál és a nyomógomboknál található.

 

Vízállóság: A közhiedelemmel ellentétben egy karóra vízállóságát nem merülési mélységre (méter), hanem nyomásra (bar) célszerű értelmezni. Vízben mélyülve a nyomás értéke a felszíntől számított 0 bar-ról méterenként 1 barral nő.

 

A karórák ajánlott használhatósága vízállóságuk szerint:
30m=3ATM=3bar=165ft: kézmosás, eső, pára

50m=5ATM=5bar=165ft: fürdés, zuhanyozás. Ne használja ott ahol nagyobb víznyomás érheti az órát. (pl. vízbe ugrás)

100m=10ATM=10bar=330ft: úszás, fürdés, zuhanyozás, vízbe ugrás. Ne használja ott ahol nagy víznyomás érheti az órát (pl. vízi sportok)

200m=20ATM=20bar=660ft: úszás, fürdés, zuhanyozás, vízbe ugrás, vízi sportok, könnyűbúvárkodás

1000m=100ATM=100bar=3300ft: úszás, fürdés, zuhanyozás, vízbe ugrás, vízi sportok, mélytengeri búvárkodás

 

Zafír kristályüveg: 3x keményebb az ásványi kristályüvegnél. Rendkívül karc és ütésálló, tükröződésmentes. Keménysége 1900-2200 Vickers. 7x keményebb az acélnál! 

Nincs a keresési feltételnek eleget tevő termék.
Hírek
2018. 02. 07. 10:23:57
Ajándék Guess Ékszer

Vásárolj bármilyen karórát és mi megajándékozunk egy Guess* ékszerrel.

 

*Az ékszer 10.000 Ft feletti vásárlás esetén érvényes a készlet erejéig.